Datum zveřejnění: 29.10.2020
Mnohé podniky se v poslední době zastavily, ale na farmách to každý den žije dál. Zvířata ani rostliny nepočkají. V našem novém seriálu vám představíme české zemědělce, kteří v naší zemi hospodaří a starají se o produkci mléka, masa a dalších potravin pro náš stůl. Jsme hrdí, že v naší zemi máme takovéto zemědělce a že mnohým z nich můžeme v jejich hospodaření pomáhat.

 

Jako prvního vám představujeme Karla Bednáře, šéfa Zemědělského družstva Pluhův Žďár v jižních Čechách.

 

MYSLÍM, ŽE ČESKÉ POTRAVINY JSOU JEDNY Z NEJKVALITNĚJŠÍCH V EVROPĚ

 

„Jak jsem se stal farmářem? Narodil jsem se na vsi a už jako malý kluk jsem byl rád v přírodě. A tak jsem se rozhodl pro zemědělství. Vystudoval jsem střední zemědělskou školu v Jindřichově Hradci a Vysokou školu zemědělskou v Českých Budějovicích. Na brigády jsem chodil do zdejšího zemědělského družstva, jezdil jsem třeba v kombajnu. A už jsem tady u nás zůstal.

 

Říkám o nás, že jsme zemědělské družstvo, i když vím, že slovo „farma“ zní líp. Ale já jsem hrdý na to, že jsme zemědělské družstvo s tradicí. Zabýváme se živočišnou a rostlinnou výrobou: chováme hlavně krávy na mléko, máme i chov prasat, ale to bereme spíše jako hobby.

 

Jsme tradičním pěstitelem máku. Věnovali jsme se mu i v dobách, kdy se jinde mák nepěstoval. Pak samozřejmě pěstujeme obiloviny, brambory, kukuřici na zrno a taky pícniny a krmiva pro zvířata – kukuřici na siláž, jetel a travní senáže z luk. Celkem hospodaříme na více než 2 300 hektarech, z toho asi 450 hektarů jsou louky a pastviny. Pracuje u nás přes 80 lidí. Největší radost mám, když se nám daří a máme spokojené zaměstnance.

 

Snažíme se o moderní pojetí zemědělství, k čemuž patří i využívání technologií. Používáme špičkové traktory Steyr a Case, kombajny a taky dojicí roboty Lely, přihrnovače a další techniku, která nám každý den pomáhá. Když za mnou před lety přišli z AGRO-partner s nabídkou robotů, tak jsem se smál a nevěřil vlastním uším. Ale dneska si nedokážu představit, že bychom fungovali bez nich. Máme jich osm a pro nás je to významná pomoc. Pro zvířata je to dobré v tom, že mají na dojení klid. Jak se říká, že ticho léčí, tak já říkám, že ticho dojí. Klidně se na to k nám přijďte podívat a můžete si popovídat s našimi zootechniky. Každý je vítán.

 

Přál bych si, aby lidi rozuměli zemědělcům. Myslím, že je to opravdu důležité. Proto u nás děláme každý rok zemědělský den, aby se lidi z okolí přišli podívat, jak fungujeme.

 

Mrzí mě, že se setkávám se zkresleným pohledem na zemědělce. Správný zemědělec má vztah k přírodě a nechce přírodu ničit a neničí jí. Do zemědělství se ale leckdo snadno opře – je to jako s fotbalem a hokejem. Každý má pocit, že mu rozumí. Ale věci jsou složitější.

 

Třeba co se týká přípravků na ochranu rostlin, postřiků: v určité míře se bez nich v zemědělství neobejdeme. Nikdo vám nebude na hektarech půdy ručně odstraňovat mandelinku a ručně ničit plevel. Máme ale specialisty, kteří rozumí tomu, jak rostlinám pomoci a neublížit, vědí kdy a kde zasáhnout. Naše postřikovače jsou navíc řízeny elektronikou. V Česku používáme méně pesticidů než jinde. Mělo by se vědět, že zemědělci v Čechách jsou opravdu dobří, že dělají svou práci kvalitně.

 

Zemědělství vnímám jako součást přírody a krajiny. Zakládáme si na správném zpracování půdy. Zůstali jsme třeba u klasické orby, protože ji považujeme za správnou. Věřím taky, že musí fungovat propojení mezi rostlinnou a živočišnou výrobou. Je to koloběh: potřebujeme, aby se organika vracela do půdy, abychom hnojili kejdou nebo hnojem. Jeden čas se místo koloběhu hodně budovaly spalovny organického odpadu, slámy, což mi nedávalo a nedává žádný smysl.

 

Ani v době koronaviru se naše družstvo pochopitelně nezastavilo, nemohli jsme jen tak jít domů. To byste možná neměli co jíst a my bychom byli bez peněz. Jsem hrdý, jak se k tomu náš tým postavil. Pracujeme tedy normálně, akorát jsme ještě zvýšili hygienu, používáme více dezinfekčních prostředků, zajistili jsme roušky.

 

Českým zákazníkům bych vzkázal, aby se ptali svých farmářů, jak fungují, aby nás jen nekritizovali, ale snažili se nám porozumět. A aby kupovali naše potraviny a byli na ně hrdí. Myslím, že české potraviny jsou jedny z nejkvalitnějších v Evropě.“